Lautan Pemikiran

Berfikir Jalan Keimanan

Ruang Sembang

dsc00772

Assalamualaikum War Wab,

Saya sebagai penanggungjawab blog ini, ingin mengucapkan selamat berkunjung dan ahlan wa sahlan kepada semuanya. Baik yang saya kenal, mahupun tidak. Baik yang pernah bertatap muka, atau sekedar kenal di alam maya. Penulis berharap agar segala penulisan, baik yang ditulis sendiri oleh saya, mahupun yang saya copy paste dari sumber lain (insyaAllah, saya akan sertakan link sumbernya), agar diperhatikan dengan seksama isi dan kandungannya. Penulis tidak berharap segala isi di dalam blog ini, diterima bulat-bulat (secara taklid), tetapi dinilai dengan cara yang sahih. Jika benar, ambil sebagai teladan, jika salah mohon teguran dan kritikan, demi kemaslahatan bersama. InsyaAllah, saya sudi mendengar, kerana saya berusaha menjadi pendengar yang baik.

Segala kririkan dan saran, boleh dikomen terus di dalam blog ini, atau emailkan ke pijak.siput@gmail.com

Akhir sekali, Jazakumullah Khoiron Katsiron di atas perhatian dan sokongannya…

Wassalam…

35 Responses to “Ruang Sembang”

  1. memang berfikir itu jalan keimanan, tapi iman yang sempurna tidak boleh dicapai dengan fikiran logik.

  2. Faizal said

    Wah.. best la blog baru anta ni.. Ana pula tak dpt nk update sgt blog ana sbb tgh krem dgn projek n final year exam yg bakal menjelang.. huhu..

  3. thinker said

    Tumpukan mana yg lbh penting akhi. Ana doakan, smg anta berjaya, di dunia dan akhirat, insyaAllah….

  4. Faizal said

    Ana cuba link kan blog anta ini di blog ana link yang jenis ana boleh tau update terbaru anta..
    Tapi tak boleh..
    Adakah ana seorg shj yang alami perkara ini?

  5. thinker said

    mm… entahlah. kena minta respon drpd pengguna blogspot lain

  6. adi said

    akhi fil islam, akhi fillah..
    syukran..
    barakallahu lak..

  7. thinker said

    Waiiyya alaikum salam ya akhi Adi. Trm Ksh di atas invitation yg anta kirimkan.

    Akhi Faizal, ana rasa masalah tu dah selesai. Masalah tu muncul disebabkan krn ana disable-kan function yg anta maksudkan tersebut. So, cuba lagi sekali skrg. Ana yakin, insyaAllah boleh…

    Wassalam…

  8. muhammadghazi said

    Salam ziarah akhi thinker… Susun atur blog anta memang kemas kalau nak banding dengan ana. Isinya pun benar-benar bermanfaat. Sila tunjuk ajar. =)

    Kepada Melayu Maksimalis, kaedah berfikir yang dimaksudkan adalah menggunakan kaedah rasional dan bukannya logik mahupun mantik. Kalau nak cerita di sini mungkin tak sesuai kerana agak panjang juga pembahasannya (mungkin sebab itu tuan punya blog ini, i.e. akhi thinker tak berikan respon di sini). Jadi saya syorkan supaya anda membaca bab ‘Tariqul Iman’ atau ‘Jalan Menuju Keimanan’ dalam buku Nizamul Islam (Sistem Islam) karya Taqiuddin An-Nabhani. Sebarang persoalan bolehlah rujuk kepada Muslimah HTM ataupun tinggalkan saja komen di sini mahupun di blog saya. Insya Allah saya akan cuba membantu mengikut kemampuan diri…

    Wallahu’alam…

  9. thinker said

    Waiyya Alaikum Salam akhi,

    Ahlan Wa Sahlan di atas kunjungannya. Kok Tumben (harap fahamlah maksudnya). Ana x berapa expert sgt bab blogging ni. So, ana tumpukan kpd bahan2 penulisan yg ringan dan tidak berapa berat sgt sbg tatapan. Maklumlah… ilmu tidaklah tinggi mana.

    Berkenaan komen Melayu Maksimalis, tidak ada apa yg perlu diperdebatkan dan dikontroversikan. Ini kerana, dr sudut mafhumnya tidak salah. Jadi, tindakan ana mendiamkannya (taqrir) adalah berupa menyetujuinya. Akidah islam dibangun atas proses berfikir rasional yg menyeluruh, mencakup seluruh alam semesta, dzat yg wujud (wajibul wujud) sblm penciptaan (makhluk), kehidupan sesudah itu (yaumul hisab), dan kaitan keduanya terhadap kehidupan yang dilalui oleh manusia. Ideologi kapitalis juga dibangun atas pemikiran rasional, tp dgn proses berfikir itulah ia sesat, kerana pemikiran yg dibangun itu tidak menepati standardnya iaitu: tidak sesuai dengan fitrah manusia, tidak memuaskan akal dan tidak memberikan ketenangan jiwa (batin).

    Mabda’ yang berlandaskan pada aqidah yang shohih adalah mabda’ shohih yang akan memperoleh kebangkitan shohih, iaitu kebangkitan yang mengarah kepada kebahagiaan hakiki, dan disokong oleh dalil-dalil naqli.

    Sekian, komen ringkas ana. Wassalam…

  10. wuzara said

    salam…

    saya dari dulu admire dengan blog2 sahabat2 yang lain.
    Tapi saya tak berapa pandai nak arrange blog sendiri kemas macam blog2 lain.
    apa pun tahniah kepada thinker atas pelancaran blog barunya.

  11. thinker said

    w’salam akhi,

    pelancaran? wow, mcm pelancaran buku penulisan lah plak. hehe. Syukron akhi, di atas kunjungannya… Smg segala apa yg kita lakukan, dinilai oleh Allah SWT sbg amal soleh :-)

  12. kokoro said

    islam sekarang ibarat menggenggam bara api

  13. yus said

    assalamualaikum..

    boleh tahu pasal biodata saudara.. saya tak jumpa kat page lain..
    ada ke kat page lain???

  14. thinker said

    w’salam…

    sy sengaja tidak meletakkan biodata

  15. umara said

    salam,
    ya akhi ana nak add link anta punya blog dalam blog ana. Boleh x?

  16. thinker said

    w’salam,

    silahkan, dan amat dialu-alukan, bahkan ana sgt menghargainya. Smg segala perkongsian dlm dunia maya ini membawa manfaat utk kebaikan, insyaAllah…

  17. salam ziarah..salam kenal…

    minta izin tukar link akhi thinker…:)

  18. dr w said

    salam perjuangan anak muda….teruskan menulis demi keredhaanNYA,,,,,

  19. thinker said

    salam ukhwah Akhi Wasif… smg ukhwah di antara kita tetap erat…Sykrn di atas kunjungannya…

  20. fadli ali said

    slm ya akhi… apa kabr skrg? hr tu ana tgk anta dlm tv3 rancangan anak2 ramadhan. ttg blog nurul iman skrg ana jarang sbb cbuk sikit, kadang je dpt update. diaorg yg lain mgkn cbuk jgk kot…

  21. thinker said

    wa’alaikum salam,

    cam jugak rupanya orang2 di luar sana dgn ana ek, hehe. Ana baik alhamdulillah… ana tunggu anta ziarah ke KL. Nanti boleh borak panjang… dah hampir 9 tahun tak jumpa… Salam kangen…

  22. lama tak dengar khabar thinker.. :)

  23. thinker said

    saya baik alhamdulillah… sdg menjalani kehidupan sehari-hari seadanya…

  24. fadli ali said

    slm akhi, maafla ana x sempt nk singgh rmh anta hr tu sbb ana dtgt KL dlm 3 hr je, prg nurul iman pon kejap jer. afwan yer nanti lain kali ker tp ana sempt jgk jmp mistar masa kenduri kawin sedara kak bidah.

  25. thinker said

    iya, nggak mengapa kalu begitu. tapi, sekurang2nya dikabarin dhong. Tapi, kalau 3 hari itu, ukurannya lama, bukan sekejap. haha, lucu sekali.

    kenduri kawin kelak, kamu msti hadir ya, sbg kifaroh… smg ketemu…

  26. lilpopz said

    hy

  27. NURA said

    hai…

  28. abi atik said

    syabas…… tu je

  29. alfayunajasrin said

    hai…leh saya join?…

  30. alfayunajasrin said

    bosannyeee……nk wtpe ye?… nk borak xde yg 1kepala…nk ngok tv xde cite yg bes…. hai bosan2…

  31. dania said

    ASSALAMUALAKUM

  32. dania said

    salam

  33. PROMOSI BULAN MEI!!! PERCUMA SEBUAH HANDPHONE SAMSUNG + MODAL RM10 DENGAN PENDAFTARAN PAKEJ SUPER MANAGER SERENDAH RM170 SAHAJA !!!

  34. FLIR I7 said

    You made some really good points there. I looked on the internet to find out more about
    the issue and found most individuals will go along with your views on this site.

  35. alai said

    cinta biasa

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

 
Follow

Get every new post delivered to your Inbox.

%d bloggers like this: