Lautan Pemikiran

Berfikir Jalan Keimanan

Rujuk Al-Quran Adalah Lebih Baik Bagi UMNO Dan Rakyat

Posted by thinker on 14/10/2009

Buku ”Amanat Presiden UMNO” sumber rujukan ahli UMNO, rakyat

KUALA LUMPUR 12 Okt. — Koleksi buku “Amanat Presiden UMNO” boleh menjadi sumber rujukan bagi ahli UMNO dan rakyat Malaysia dalam memahami proses pembinaan negara dan bangsa Malaysia, kata Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak.

Najib berkata, tempoh 63 tahun bukanlah waktu yang lama bagi sesuatu negara, namun dalam tempoh yang singkat itu Malaysia telah berjaya mencapai banyak tanda aras kecemerlangan.

“Daripada sebuah negara yang terjajah kepada negara yang bebas merdeka, daripada sebuah negara pertanian kepada negara industri dan daripada sebuah negara yang rata-rata warganya hidup di kawasan luar bandar kepada negara di mana majoriti warganya tinggal di bandar dan berada dalam kelas menengah,” kata Najib menerusi kata-kata aluannya dalam buku itu. – Bernama

Sumber: Utusan Malaysia 12/10/09

Al-Quran Pedoman Sepanjang Zaman

“Aku tinggalkan kepada kalian dua perkara, kalian tidak akan tersesat sesudahnya, iaitu Kitabullah dan Sunnahku, keduanya tidak akan terpisah hingga mendatangi haudh (telaga Rasulullah pada hari Kiamat)”. (Hadith ini hasan, diriwayatkan oleh al-Hakim dan Malik).

Ternyata Najib sebagai seorang Muslim masih tidak memahami petunjuk sebenar yang perlu ia ikuti agar tidak sesat selama hidupnya. Proses pembinaan Negara Malaysia dan bangsa Malaysia yang digembar gemburkannya, tidak lebih sebagai wacana yang ingin mengaburi mata rakyat. Kecemerlangan apakah yang telah dicapai oleh Malaysia, yang kononnya telah merdeka daripada penjajahan British selama 63 tahun? Adakah kita benar-benar merdeka secara hakiki?

Penjajah telah pergi ke negara asalnya, namun sistemnya masih digunapakai oleh kita di Malaysia. Sistem Sekular inilah yang menyebabkan rakyat menjadi semakin mundur dalam segala aspek. Di sisi lain, sistem ini jugalah yang menyebabkan kadar jenayah dan sosial meningkat, kes rogol dan zina semakin bermaharajalela, statistik kehilangan harta benda semakin tinggi, dan seribu satu macam kerosakan lainnya.  Kejayaan demi kejayaan yang dimaksudkan oleh Najib tidak lain dan tidak bukan adalah kejayaan pihak penjajah menanamkan ideologinya di bumi Malaysia ini.

Lihatlah bagaimana Najib cuba membeza-bezakan antara rakyat yang hidup di luar bandar dengan rakyat yang hidup di dalam bandar. Rakyat yang hidup di luar bandar akan dikategorikan sebagai masyarakat yang mundur berbanding masyarakat yang hidup di bandar. Tidak hairanlah jika bandar menjadi pusat pelbagai budaya dan tolok ukur kemajuan sesuatu bangsa di dalam sistem sekular. Ia berbeza dengan sistem Islam yang memandang semua warganegaranya adalah sama. Mereka diberikan layanan yang sama, baik di dalam atau di luar bandar. Tidak mengira sama ada ia Muslim atau non-Muslim. Selagi mereka adalah warganegara Daulah Islam, maka mereka akan mendapatkan hak-hak yang sama seperti tempat tinggal, pendidikan, kesehatan, pekerjaan dan keperluan-keperluan lainnya yang memang wajib disediakan oleh Daulah untuk rakyatnya.

Jika masyarakat yang berada di bandar akan bekerja di sektor-sektor industri berat, maka di luar bandar juga akan tersedia pekerjaan-pekerjaan yang bagus untuk rakyat. Di mana masyarakat yang ada di sana tidak akan berasa rugi dan terasing seperti yang dialami oleh penduduk di luar bandar di dalam sistem sekular saat ini. Misalnya, seseorang boleh memiliki tanah dengan menghidupkan tanah yang terbiar (yang tiada pemiliknya), dengan syarat ia harus mengelolanya agar menghasilkan suatu produktiviti dalam masa tiga tahun. Jadi, tidak timbul isu warga yang terpinggir atau sebaliknya di dalam Daulah Islam, kerana setiap warganegaranya terjamin semua keperluan asasnya (basic needs). Apakah ia ada di dalam Sistem Sekular ciptaan manusia?

Wahai pemimpin Islam, sedarlah bahawasanya segala kejayaan yang kalian maksudkan tidak bererti sama sekali di sisi Allah SWT, selagi kalian redha dengan sistem yang ada (sistem sekular), dan berpaling daripada Sistem Islam. Tinggalkanlah sistem yang lemah ini, dan kembalilah untuk menegakkan agama Allah SWT, agar kalian mendapat rahmat di dunia dan akhirat.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: