Lautan Pemikiran

Berfikir Jalan Keimanan

Hanya Khilafah Sebagai Penyelesaian Umat Islam Pada Saat Ini

Posted by thinker on 29/01/2011

Mesir dan Tunisia: Bebaskan SPR dan media

KUALA LUMPUR, 29 Jan: PAS meminta pemerintahan BN segera membuka ruang demokrasi yang adil di Malaysia dengan membebaskan SPR dan media daripada cengkaman parti pemerintah seterusnya bersedia untuk berhadapan dengan Pakatan Rakyat di padang yang sama rata.

“Kita tidak mahu situasi tegang sedemikian (di Mesir dan Tunisia sekarang) berlaku di negara ini,” kata Presiden PAS, Datuk Seri Tuan Guru Abdul Hadi Awang dalam kenyataannya bagi mengulas apa yang berlaku di Tunisia dan Mesir sekarang.

“Tetapi dunia membuktikan ketegangan di antara rakyat dan pemerintah itu berpunca daripada sikap pemerintah itu sendiri,” kata Abdul Hadi.

Rentetan dari perkembangan kebangkitan kuasa rakyat di Asia Barat secara umumnya dan di Mesir khususnya di waktu ini, Parti Islam SeMalaysia (PAS) mendesak semua kerajaan yang memerintah di waktu ini di Asia Barat agar segera menghentikan segala bentuk tindakan ganas kepada rakyat mereka sendiri yang terlibat dengan perhimpunan tunjuk perasaan.

Di Mesir, katanya, umum mengetahui bahawa demokrasi telah dicabul teruk dan pentadbiran Presiden Hosni Mubarak mesti bertanggungjawab terhadap pencabulan tersebut dan bersedia berhadapan dengan desakan rakyat supaya beliau meletakkan jawatan.

“Bagi pihak PAS, kami menyatakan solidariti bersama dengan rakyat Mesir yang bangkit menuntut keadilan setelah sekian lama berada dalam penindasan. Kami mendoakan kejayaan intifadha rakyat Mesir yang belum pernah disaksikan dalam sejarah Mesir moden ini.

“PAS juga mendesak supaya dibebaskan segera kesemua tahanan politik yang telah dipenjarakan sejak sekian lama di Mesir yang dihukum menerusi perbicaraan yang tidak adil,” katanya.

Katanya, dunia khususnya OIC dan PBB didesak supaya memberikan tekanan kepada Presiden Hosni Mubarak dan kerajaannya yang telah melanggar hak asasi manusia apabila telah menyebabkan kecederaan kepada lebih seribu rakyat Mesir yang berhimpun dan juga lapan daripadanya yang terkorban.

“Penyelesaian terhadap kemelut ini boleh berlaku dengan dibukanya pintu demokrasi yang tulen dan diadakan pilihanraya yang telus di Mesir,” katanya.

Kepada kerajaan Barisan Nasional di Malaysia, perlu diperingatkan supaya mengambil iktibar terhadap apa yang berlaku di Tunisia dan Mesir pada hari ini.

Apabila pemerintah mencabul amalan demokrasi, menyeleweng kewangan negara dan bersifat zalim terhadap rakyat, maka kebangkitan rakyat tidak dapat dibendung lagi.

Maka pemerintahan BN, katanya, perlu segera membuka ruang demokrasi yang adil di Malaysia dengan membebaskan SPR dan media daripada cengkaman parti pemerintah seterusnya bersedia untuk berhadapan dengan Pakatan Rakyat di padang yang sama rata.

“Kita tidak mahu situasi tegang sedemikian berlaku di negara ini. Tetapi dunia membuktikan ketegangan di antara rakyat dan pemerintah itu berpunca daripada sikap pemerintah itu sendiri,” katanya

Sumber: Harakahdaily.net

Hanya Khilafah Sebagai Penyelesaian Umat Islam Pada Saat Ini

Sesungguhnya krisis yang berlaku di Tunisia dan Mesir pada saat ini, haruslah kita kembalikan kepada al-Quran dan as-Sunnah sebagai penyelesaian yang hakiki kepada umat Islam dan rakyat kedua belah negara tersebut khususnya. Oleh kerana itu, kami ingin menyatakan 2 perkara yang perlu diperhatikan oleh PAS daripada kenyataan Presidennya di atas, agar kita dapat memuhasabah setiap tindakan kita agar selari dengan kehendak syarak.

Pertama, kebangkitan rakyat di Tunisia dan Mesir pada saat ini tidak akan membawa sebarang makna dan kejayaan kepada umat Islam jika hanya sekadar menukar watak-watak pemimpinnya sahaja. Ini kerana, kesengsaraan yang menimpa rakyat Tunisia dan Mesir adalah disebabkan sistem kehidupan yang diterapkan ke atas mereka pada saat ini adalah Sistem Kapitalis dan bukannya Sistem Islam. Jadi, adalah sebuah kesalahan jika PAS mengatakan bahawa penyelesaian kepada kemelut yang berlaku adalah dengan dijalankannya “Demokrasi Tulen” di Mesir.

“Penyelesaian terhadap kemelut ini boleh berlaku dengan dibukanya pintu demokrasi yang tulen dan diadakan pilihanraya yang telus di Mesir,” kata Abdul Hadi Awang.

Seadil mana pun Demokrasi itu pada pandangan manusia, hakikatnya ianya tetap tidak akan dapat menyelesaikan masalah umat manusia di seluruh dunia termasuklah apa yang berlaku di Tunisia dan Mesir. Ini kerana, demokrasi adalah sebuah sistem kehidupan, yang dicipta oleh akal-akal manusia yang bertentangan dengan akidah umat Islam. (Abdul Qadim Zallum, Demokrasi Sistem Kufur). Oleh kerana itulah, Demokrasi sama sekali tidak akan memberi penyelesaian kepada umat manusia. Sesungguhnya, penyelesaian hakiki yang perlu diambil oleh rakyat Tunisia dan Mesir pada saat ini tidak lain dan tidak bukan adalah penukaran sistem yang sedia ada (sistem thogut) kepada sistem yang berasal daripada wahyu, iaitu Sistem Khilafah. Justeru itu, jika Sistem Khilafah yang diterapkan oleh mana-mana negara di dunia pada saat ini, sudah barang pasti ianya akan menjadi penyelamat dan pemersatu umat manusia. Sejarah telah membuktikan hal tersebut. Bermula daripada Rasulullah SAW sehinggalah kekhilafahan yang terakhir Usmaniyyah.

Kedua, OIC dan PBB secara fakta dan sejarahnya tidak pernah sama sekali menyelesaikan dan membela umat Islam. Akan tetapi apa yang berlaku adalah sebaliknya. OIC menjadi sebuah kesatuan Ashobiyyah Umat Islam yang hanya melantunkan dongeng-dongeng palsu di dalam resolusi-resolusi yang mereka keluarkan. Manakala PBB sebagai sebuah badan kuffar sejak dari tertubuhnya badan itu, telah membuktikan betapa darah dan sekian banyaknya nyawa umat Islam diratah dan dibunuh dengan pelbagai tindakan dan keputusan yang dikeluarkan oleh ‘badan setan’ itu. Justeru itu, adalah sebuah kejanggalan jika Presiden PAS berharap kepada kedua pertubuhan ini dalam krisis yang berlaku pada saat ini.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: